Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: palomnik
Категория: Други
Прочетен: 600567
Постинги: 346
Коментари: 0
Гласове: 730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Ако се интересувате от християнство, тук е информацията
2. Изкуство, наука, творчество
3. Животът такъв, какъвто аз го виждам
4. Моите интереси в областта на науката
5. Еврейска песен - "Ерусалим от злато"
6. Еврейска песен
7. За вас, младежи - чудесен български християнски сайт със списание
8. Внимание - за всички християни - интересен български християнски сайт - четете тук
9. Християнство Топ 10
10. Протестантство - портал
11. Манастири - информация
12. Секти - за да сме осведомени
13. Християнство.нет
14. Християнски тулбар
15. Православен богословски форум Логос
16. Моят молитвен кръг
17. Моята страница за контакти, въпроси и отговори в Yahoo
18. Ето християнска танцова трупа Инфюжън
19. Моята любима българска християнска певица от църква Ново поколение - Дани Грейпс
20. Всичко за Израел
21. Мак Хамънд - насоки в трудности, проповедник
22. Питър Вагнер - молитвено движение
23. Тук ще научите за библейския начин да управлявате парите си - Краун Министрис
24. Най-лесно достъпното, без изпити, но с диплома библейско училище, кореспондентски курс с видеоуроци, има го в България
25. Сайтът на човека без ръце и крака
26. Блогът на човека без ръце и крака
27. Нийл Андерсън - Свобода в Христа
28. Нийл Андерсън - основни точки в поучението
29. Нийл Андерсън - Демоничното обладаване и новият вид клинично освобождаване
30. Ако сте болни и не можете да посещавате църква
Постинг
29.11.2008 09:27 - Знаете ли коя е господарката Зигрид? Къде си, човеко, защо се криеш – или как да живеем наистина в любов и мъдрост по християнски
Автор: palomnik Категория: Други   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако сте се интересували от навлизането на християнството преди векове (12-13 в.) и начина на живот в Скандинавия по онова време, ще знаете за какво говоря. Всъщност, езическите привички биват изкоренявани от църквата в продължение на векове. Така че християнският стандарт за чистота, морал и святост тук нямат още нищо общо.

Така се чувствах и аз в България преди 20 години, докато бях ученичка. Уж живеех между хора от по-възрастното поколение, които са учили вероучение и у които е насаден някакъв християнски морал, а пък то само се сблъсквах с безумие, безсмислие, тъпотия, суеверие и глупост.

Между другото, Библията казва по този въпрос нещо много интересно. В Еклесиаст и Притчи виждаме споделен опита на най-мъдрия човек на света, Соломон.

Той споменава, че единственото нещо, към което човек трябва да приклони ухото и ума си, е мъдростта, която се намира в Божието Слово. Трябва да съхраним тези думи на мъдрост в сърцето и ума си, да си ги повтаряме колкото се може по-често. Имало е момент, когато дори и Соломон е решил просто да опита от всички човешки наслади. Но е имало начин да го прави и без да изгуби мъдростта си, без да навлиза в безумие. И всъщност, има един интересен стих там, в Еклесиаст, който казва, че Бог дава на езичниците да се трудят и да трупат, но те не знаят, че го правят единствено с тая цел, че после всичко, натрупано от тях, ще отиде в ръцете на праведния. Така че всичките им усилия са суета и гонене на вятър.

Та, нека сега да видим коя е въпросната господарка Зигрид и какво е направила тя. Преди векове тя е изглеждала като мечтателка. Както изглеждах аз преди години. Изглеждах безумна в очите на околните. Дори днес изглеждам така дори в очите на някои библейски християни. Защото аз вярвам, че Бог е в състояние да промени всичко, да промени манталитета на хората, да ги изобличи и всичко, което следва от това. Зигрид е много известна в Швеция с това, че преди векове е построила със свои средства най-големия манастирски комплекс в Скандинавия. Там са процъфтявали науката и технологиите на невиждано ниво. Просто тази жена е виждала силата за промяна, която е християнството. А тогава то е било на практика прието само от висшите класи. Така че, защо мислиш ти, човеко, че не би могъл и ти да направиш нещо така, че да промениш целия свят. Още повече, че сега има медии, интернет, гласност, всичко това прави нещата по-лесни. Защо, човеко, снемаш отговорността от себе си за това, че и ти можеш да допринесеш за това и следващото поколение?! Къде си, човеко? Защо се криеш? Все още се питаш защо си дошъл на този свят, дали това е случайно, какъв е Божият план за живота ти…Дали има изобщо нещо случайно в живота? Дали е случайно това, че си се родил? Дали Бог след раждането ни не започва тепърва да се чуди каква работа да ни намери на този свят? Вярвам да не е така.

Да, живеем като езичници. Все още. Вестниците гъмжат от обяви за разни врачки и занимания с магии. Колкото и да се правим на възпитани, отвътре се разкъсваме от завист, презрение към тия, които са различни от нас и които не разбираме, готови сме постоянно да отмъщаваме и да изговаряме зли думи срещу другите.

Човеко, знаеш ли изобщо какво е любов? Мнозина мислят, че тя е само секс. Или доброжелателност. Не, тя не е чувство. Не е взаимна изгода. Тя е пълно самоотдаване и самоотречение в името на някого или нещо. Любовта е решение. Случвало ли ви се е, например, когато пътувате в трамвая, внезапно да почувствате, че просто преливате от любов към хората, които са в него? Напълно непознати хора, но все пак, от библейска гледна точка, наши братя и сестри. Човешки същества, които също копнеят за малко внимание и разбиране като теб и мен. А дали ти ще им дадеш това внимание? Дали ще отделиш от времето си, даже от парите си, за да им помогнеш?

Това е то християнството, човеко. То е любов. То е пълно отдаване на Божия промисъл и воля. То е да имаш такова доверие на нашия Небесен Баща, че да престанеш да се опитваш изцяло да контролираш живота си. Можеш спокойно да се отпуснеш в ръцете Му. А не да се притесняваш, когато нещата не вървят така, както си ги мислил ти. Бог ни води интуитивно и несъзнателно и по такива начини. Изпускаш трамвая, ядосваш се, но то се оказва за добро. Защото може би именно този трамвай е щял да катастрофира. Така че Бог те е запазил жив. Искаш да се свържеш с някого да поговорите, но не го намираш. А може би разговорът ви е трябвало да се отлага, докато ти не си готов за него.

Постоянно съм свидетел в църквата на липса на любов. Християни говорят едни против други, праявят си мръсни номера. Или други пък гледат на братята си от църквата като на хора, които са им длъжни и гледат да ги използват по всякакъв начин. Например, неправилно е да ползваш труда на другите, без да се отплащаш за него според нужното. Пастори гледат да си пречат. Един от тях, например, смятал, че е само негова привилегия да евангелизира ромите в ромската махала. В противен случай другите щяли да му отнемат евентуалните членове на църквата. Има няколко или много пастори в един град, но не желаят да се обединят по някакъв начин и да правят нещо общо.

И другата проклетия за християните. Всеки гледа на първо място работата си и многото пари, а пренебрегва Бога, и, много лошо, семейството си. Някои от християнките стоят да си гледат децата в къщи, но дали има полза, се съмнявам. Децата са разглезени, с лошо поведение, без насадена почит към другите.

Къде сме ние и на какво ниво сме, скъпи братя и сестри? Къде сме ние, а в каква посока е Бог? Щом ние сме пълни с критикарство, мързел и неправилно подредени приоритети, защо намираме кусури на децата си, на държавата и на политиците?

Кога най-сетне ще отдадем дължимото на Бога и ближния си? Ето аз, един образован човек, не счетох, че е унижение за мен месеци наред да помагам в църквата като чистачка. Гледах всякак да бъда в помощ – превеждах устно и писмено, пишех списъци, правех компютърен набор на текстове. Но не се свенях да чистя тоалетни месеци наред. И понеже го правех за църквата, не ме беше гнус. Когато съм виждала бедни или депресирани хора с психически проблеми, гледах да им помогна, със съвет или материална помощ. Заплатата ми е малка, да не си помислите, че съм им давала от излишъка си. Имаше едно семейство, което бе изпаднало в голяма нужда. Родителите пренебрегваха детето си, бяха се разделили. Къщата им тънеше в немотия. Когато виждах, обаче, кое в нея се е изхабило от много години, купувах им го. Носех им храна постоянно, и то главно пюрета и плодове за детето. После организирах цяла акция да се намерят дрешки за това дете. Ето, не е трудно да си помагаме. Нужно  е само да не сме толкова горди и да имаме желание.

После, познавам хора с депресии вследствие вид насилие и други подобни проблеми, някои в много тежко състояние. Отделяла съм постоянно от времето си в продължение на месеци и години (не преувеличавам), гледах да ги съветвам според нивото и количеството на знание, което аз имам, най-важното – вярвах, че ситуацията при тях може да се промени. Щастлива съм, че някои  от тези хора сега са напълно нормални, в състояние са да работят, за да бъдат полезни и на другите, и на себе си. Знаете ли колко е трудно да повярвате за човек с тежко психическо заболяване, че той ще се оправи? Всички, дори и християните казват – не. Нали уж вярваме, че Бог е Изцелителят, Който възстановява душите на хората от раните им? А всички психически заболявания са причинени от душевни рани. Много от вас биха казали, ами, просто нищо друго не става освен да се молим за такива хора. Аз понякога не съм се сещала и да се моля за тях – просто вярвах, че нещата ще се преобърнат към добре. И не преставах да чакам. Това си е вид молитва – тук се моли само сърцето, без устата. Но понякога имаме нужда от такава молитва, противно на всички клишета, на които сме учени. Има моменти, в които стандартната молитва я няма и има нужда само от едно общение в сърцето – между нашето и Божието сърце.

Значи, какво може да наприви всеки един от вас, за да промени поведението си. Единственото, което се иска от нас, е винаги решението. Ние не сме в състояние да бъдем толкова силни, че да осъществим решението само с наша сила. Ние само го взимаме, а останалото е работа на Бога. Той е силен в нас да го изпълни чрез нас. Това е Неговата част от работата. Много пъти ние, виждайки се безсилни да се справим сами физически с изпълнението на решенията си, казваме, че не можем и намираме всякакви изходи и обяснения. Не. Библията казва, че вашето аз, старото ни същество е приковано на кръста, с Исус на кръста. Така че то е вече мъртво. Не се опитвайте да го разковавате от кръста, за да го карате то да извърши разни дейности. Така това не са духовни дейности, то е само дела  по плът. Оставете Бог да го извърши чрез вас. За да се промените по отношение на ближните си, потърсете, например, има ли някой от познатите ви, който има нужда от вашата помощ. Помогнете му. Идете, например, в някоя болница и се помолете за болните. Особено за психично болните. Идете при разни секти, които заблуждават хората и се опитайте да им говорите истината. Ако ближният ви е в беда, купете му хляб и му помогнете. Непрекъснато измисляйте всеки ден начини да доставяте радост на хората. Купете, например, кутия бонбони и почерпете с тях хората от църквата преди служба. Или просто купете от себе си като дарение кутия кафе или чай за църковния офис. Преди служба помогнете в почистването на църквата. Или попитайте ваш познат, който има много ангажименти, в какво бихте могли вие да го отмените. Може, например, само да му напазарувате веднъж, или да гледате децата му от време на време. Или да отделите от консервите си зимнина, за да зарадвате с част от тях някого.

И тогава животът ви ще се промени.



Тагове:   как,   наистина,   мъдрост,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене