Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: palomnik
Категория: Други
Прочетен: 600445
Постинги: 346
Коментари: 0
Гласове: 730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Ако се интересувате от християнство, тук е информацията
2. Изкуство, наука, творчество
3. Животът такъв, какъвто аз го виждам
4. Моите интереси в областта на науката
5. Еврейска песен - "Ерусалим от злато"
6. Еврейска песен
7. За вас, младежи - чудесен български християнски сайт със списание
8. Внимание - за всички християни - интересен български християнски сайт - четете тук
9. Християнство Топ 10
10. Протестантство - портал
11. Манастири - информация
12. Секти - за да сме осведомени
13. Християнство.нет
14. Християнски тулбар
15. Православен богословски форум Логос
16. Моят молитвен кръг
17. Моята страница за контакти, въпроси и отговори в Yahoo
18. Ето християнска танцова трупа Инфюжън
19. Моята любима българска християнска певица от църква Ново поколение - Дани Грейпс
20. Всичко за Израел
21. Мак Хамънд - насоки в трудности, проповедник
22. Питър Вагнер - молитвено движение
23. Тук ще научите за библейския начин да управлявате парите си - Краун Министрис
24. Най-лесно достъпното, без изпити, но с диплома библейско училище, кореспондентски курс с видеоуроци, има го в България
25. Сайтът на човека без ръце и крака
26. Блогът на човека без ръце и крака
27. Нийл Андерсън - Свобода в Христа
28. Нийл Андерсън - основни точки в поучението
29. Нийл Андерсън - Демоничното обладаване и новият вид клинично освобождаване
30. Ако сте болни и не можете да посещавате църква
Постинг
25.07.2014 19:57 - За влюбването и християните
Автор: palomnik Категория: Други   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
1



 http://www.bgsemeystvo.com/2013-10-25-08-54-56/43-za-vlyubvaneto-i-hristiyanite
За влюбването и християните
  •  
  •  
Категория: Дом и семейство Публикуване Написана от Венци Тоневски Посещения: 2245  
image

За влюбването и християните

Това е една от най-актуалните теми сред младежи и тинейджъри, както в света, така и в църквата. Нека хвърля малко светлина върху този въпрос, чрез библейските принципи и установления за правилни взаимоотношения между вярващи момче и момиче.

Освен визуално, влюбването често е свързано и с умствена нагласа. Когато не познаваш добре човека отсреща, но ти харесва визуално и имаш някакви бегли наблюдения, ти си изграждаш дадена представа за личността му и постепенно се влюбваш в изградения образ.

Това е доста погрешна практика и може да се окаже капан след време. Твърде вероятно е представата да бъде коренно различна от неговата реална същност.

За това и Библията ни съветва да не действаме емоционално, първично водени от моментните си чувства. А влюбването е точно това - просто едно емоционално чувство. Взаимоотношения изградени върху емоцията "влюбване", а дори и бракове, много често завършват с катастрофална раздяла и развод.

Бог ни учи, че истинската любов НЕ Е ЧУВСТВО, а решение! Даден ни е удивителен пример в Исус Христос, който бе бит, поруган, разпнат.., но въпреки всичко възлюби с цялото си сърце човеците, които му нанесоха всичката физическа вреда.

(Лука 6:35) Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите.

Пасажът в 1 Коринтяни 13:4-7 ни разкрива истинското лице на любовта, към която трябва да се стремим като християни: 
„Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.”

До тук разбрахме, че влюбването и любовта са две коренно различни неща. Първото основано на чувства и емоции, второто на силно преценен избор.

 

За християните решили да предприемат стъпката на обвързване и дори брак, ще изложа няколко полезни принципа, които е добре да имат в предвид.

  1. Първият и може би най-приоритетен принцип, на когото е добре да обърнете внимание, е дали този човек е истински вярващ т.е. да е минал през покаяние, дали е предал сърцето си на Бог, като Му служи с талантите си. Често братя и сестри встъпват в брак с невярващи човеци, посредством нагласата (той ще повярва чрез мен...) и не след дълго разбират, че това е грешка. Попадайки в капана на развода те минават през един малък ад. 
    2 Коринтяни 6:14-16: "Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?" 
    Малахия 2:2-16 "Защото, казва Господ, Израилевия Бог: Аз мразя напускане..."
  2. Втори принцип, който трябва да имаме предвид (мъжката аудитория) е сигурността и финансовата стабилност. За една жена е изключително важно да знае, че има до себе си вярващ мъж, здраво стъпил върху канарата на Божието Слово, способен да издържа както нея, така и бъдещото им поколение. Посрещайки нуждите на семейството си, без да живеят в излишък или недоимък, мъжът изпълнява и Божията воля. 
    „Но ако някой не се грижи за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата и от безверник е по-лош” (1 Тимотей 5:8). 
    Сами разбираме от този стих, че Бог гледа изключително сериозно на този принцип. Мъже, преди да създадете семейства, първо се уверете че имате способността да ги издържате. Така ще си спестите доста нерви, разочарование, а дори и моменти на депресия.
  3. Третият важен принцип е насочен и към двата пола. Бог ни казва, че когато двама човека се женят, те стават една плът (Битие 2:24; Матей 19:5). 
    Това напълно отхвърля всяко едно лекомислено решение на емоционално ниво. За да сключат брак двама човека, те първо трябва да са развили здрав молитвен живот и общение с Бог, това ще ги насочи дали са взели правилен избор. Също така трябва да имат стабилна връзка помежду си - Приятелство, което не само ще остане за цял живот, но и ще расте. Така вместо да изчезнат, емоциите ще прераснат в уважение и силна любов. Те трябва да познават характерите и темпераментите си - така ще изградят взаимно доверие. 
    Голяма и често срещана грешка в днешната църква е когато невярващ и вярващ се харесат. Невярващият идва в църквата не заради Бог, а заради вярващата си половинка. След време сключват брак, и не след дълго и двамата изчезват от църквата. Излиза, че всъщност невярващият човек, който е идвал заради човек, а не заради Бог, е повлиял на вярващия. Помислете, когато капнеш една капка мръсотия в кана с чиста вода, скоро цялата вода става мръсна.
  4. Последният важен и най-често пренебрегван принцип е себеопознаването. Преди да предприемеш каквото и да е интимно взаимоотношение с човек от другия пол, първо погледни сърцето си! Помисли дали самият ти си добър кандидат за сериозна връзка. Готов ли си да посветиш целия си живот първо на Бог, второ на своя партньор и трето на бъдещите ти деца. Постави се на мястото на своята половинка и реши дали си готов да бъдеш един достоен съпруг/съпруга. 
    Тук отново Библията може да ни бъде доста ценен инструмент. Четейки Словото на Бог, ние отваряме огледало на нашите души. Колкото повече четем и изучаваме, толкова повече то ни ужилва и изобличава. Приемайки изобличенията ние изпиляваме шлаката от сърцата си и ги доближаваме до съвършения Христос. Нека не забравяме, че Бог ни познава по-добре и от самите нас. Общуването с Него чрез молитва и четене на Библията е жизненоважно за един достоен християнин съпруг или съпруга.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене