Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: palomnik
Категория: Други
Прочетен: 603737
Постинги: 346
Коментари: 0
Гласове: 730
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Ако се интересувате от християнство, тук е информацията
2. Изкуство, наука, творчество
3. Животът такъв, какъвто аз го виждам
4. Моите интереси в областта на науката
5. Еврейска песен - "Ерусалим от злато"
6. Еврейска песен
7. За вас, младежи - чудесен български християнски сайт със списание
8. Внимание - за всички християни - интересен български християнски сайт - четете тук
9. Християнство Топ 10
10. Протестантство - портал
11. Манастири - информация
12. Секти - за да сме осведомени
13. Християнство.нет
14. Християнски тулбар
15. Православен богословски форум Логос
16. Моят молитвен кръг
17. Моята страница за контакти, въпроси и отговори в Yahoo
18. Ето християнска танцова трупа Инфюжън
19. Моята любима българска християнска певица от църква Ново поколение - Дани Грейпс
20. Всичко за Израел
21. Мак Хамънд - насоки в трудности, проповедник
22. Питър Вагнер - молитвено движение
23. Тук ще научите за библейския начин да управлявате парите си - Краун Министрис
24. Най-лесно достъпното, без изпити, но с диплома библейско училище, кореспондентски курс с видеоуроци, има го в България
25. Сайтът на човека без ръце и крака
26. Блогът на човека без ръце и крака
27. Нийл Андерсън - Свобода в Христа
28. Нийл Андерсън - основни точки в поучението
29. Нийл Андерсън - Демоничното обладаване и новият вид клинично освобождаване
30. Ако сте болни и не можете да посещавате църква
Постинг
24.06.2015 16:19 - Какво означава да си мъж
Автор: palomnik Категория: Други   
Прочетен: 1331 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://vitezda.com/?p=1877
КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ МЪЖ?

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ МЪЖ?

image

Днес много мъже се борят с въпроса кои са и каква роля би искал Бог да изпълняват по отношение на съпругата и децата.Не са сигурни в своята идентичност,а какво да говорим за мястото им в Божия план.При цялата тази смесица между половете,размити отговорности и противоречащи си определения,може да бъде много объркващ въпроса КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ МЪЖ?

Някои мъже,дори мъже християни,имат чувството,че мъжкия пол може да бъде записан в книгата на изчезващите видове.Статистиката показва по цял свят,че мъжете живеят по-малко от жените.Също така мъжете са два пъти по-уязвими за сърдечни удари,незрелите момчета са седем пъти по-предразположени към душевни болести и самоубийствата при мъжете са четири пъти повече.

Ако природата не е милостива към мъжете,обществото е още по-малко милостово.Съдбата на мъжката част от населението,сякаш е обречена на непрестанна трудна борба.Върху мъжете има голям натиск да отговарят на холивудските стереотипи,а това често ги въвежда в опасни ситуации в заведенията,на улицата или дори в домовете им.Мъжете сякаш имат нюх да надушват опасностите.

Д-р Гари Оливър казва:“Днешният мъж е един картонен Голиат,неспособен да се справи с променящата се социална сцена.Станали сме роботи,изпълнители и хора,които печелят хляба.Пробутали са ни една неправилна представа за мъжествеността. И за нея плащаме със здравето си, с емоциите си и с взаимоотношенията си.“
Сякаш всички знаят какви трябва да бъдат мъжете,освен самите мъже.Телевизията-основното средство за формиране на съвременното обществено мнение-ни казва,че мъжете имат свеж дъх(чрез използването на подходящата паста за зъби),няма пърхут(защото използва верния шампоан),притежава агресивна мъжественост(като кара престижна марка кола).Обществото ни казва,че мъж е този,който се облича безупречно,има стилна външност с вид на успех и е женен най-напред за фирмата си (или работата си) и след това за жена си.И все пак жените казват,че искат мъжете им да бъдат по-нежни,по-мили,по-чувствителни и внимателни към нуждите им.На кого да вярва човек?

В книгата си „Татко и семейния тренер“ Дейв Симънс казва:“Мъжете са объркани от противоречивите очаквания,които различните специалисти им предоставят.В нашата култура вече не съществува конкретна концепция за ролята на зрелия мъж в семейството.Мъжете са объркани,защото не намират ясно описание на своята длъжност и ръководството за работа.Много мъже не са в крак с времето,защото маршируват под различен ритъм ,всъщност никой не им задава ритъм.“Ако действително има МЪЖ В ДОМА,как трябва да определим каква роля трябва да приеме Той?

Хубавата вест е,че има“РЪКОВОДСТВО ЗА РАБОТА“,което може да отговори на този въпрос,ако мъжът го проучи,обаче.То се нарича БИБЛИЯ и както и другите добри ръководства,е написано от Създателя на продукта.Битие 1:27 казва:“И Бог създаде човека по Свой образ:по Божия образ го създаде:мъжки и женски пол ги създаде“.

Всезнаещият Бог,който е създал мъжа,знае най-добре какво означава да си истински мъж-по-добре от всеки лекар,психолог,феминист,философ или телевизионен продуцент.Освен това Той има какво да ни каже в Своето „Ръководство за работа“за това искат да бъдат мъжете.По-лесно е да знаеш кой си и как да управляваш живота си,когато позволиш на Създателя си да ти дава насоките.

Днес много жени се питат;“Може ли да има истински мъж в моя дом?“Те не търсят оня мъж,който нашето общество нарича „истински“ мъж.Не се интересуват от мъжествения Дон Жуан с холивудския образ.Такива мъже би са популярни в следобедните сапунени сериали,но не подхождат за реалния живот.

Поевчето жени не се вълнуват от мъжа,който си мисли,че изглежда страхотно с измачканите си дрехи и двудневна набола брада.Както и да наречеш един мърляч,той си остава мърляч.Чувствителните жени отказват да се примирят с пристрастения към спорта къркач на бира,който живее само за неделя.Те знаят,че в живота има нещо повече от това да подготвяш закуски за почивката и да чистиш бъркотията след играта.

Естествено жените искат истински мъж-мъж,който знае какво е да си мъж.
Бог също търси истински мъже.В 2 Летописи 16:9 пророк Ананий казва:“Защото очите на Господа се обръщат насам-натам през целия свят,за да се показва Той мощен на ония,чийто сърца са съвършено разположени към Него.“Бог активно търси мъже,чиито сърца и поведение съответстват на плана,за който Той ги е създадал.За да дешифрира целта в този план,днешният мъж трябва наи-напред да се измъкне от множеството митове,които претендират да казват какво е да си мъж.

МИТОВЕТЕ ЗА МЪЖЕСТВЕНОСТТА

Авраам е един изключителен пример както за мъжа според човешките стандарти,така и за Божия мъж.Като най-малкия син на баща си Тера,потомък на Ноевия син Шем,Авраам израстна в Ур Халдейски,един голям прочут шумерски град.В началото името му беще Аврам(което означаваше“висок отец“),но Бог го промени на Авраам(„отец на множество“) в Битие 17:5,след като обеща,че Авраам ще има син.

В крайна сметка Авраам тръгна с баща си и семейството си за Харан.Там баща му почина, а Бог призова Авраам да направи стъпка на Вяра към“земята,която ще ти покажа“(Битие12:1).Авраам взе жена си Сара и племенника си Лот и тръгна на пътешествие,което продължи през целия му живот.

Авраам не издаде закон като Мойсей,не изпя и една песен като Давид,не съчиняваше притчи като Соломон,не изрече и едно пророчество като Исайя и не написа книга като Еремия.И все пак,той е известен като „отец на всички,които вярват“(Римл.4:11) и като приятел на Бога(2Лет.20:7;Исайя41:8).
КАК СТАНА ТАКЪВ ЧОВЕК?

ФИЗИЧЕСКА СИЛА

Авраам трябва да е бил мъж с голяма физическа сила.Доколкото зная,той не е вдигал гирички,не е тичал сутрин,не е прекарвал по три следобеда в седмицата във фитнес салон.И въпреки това първото му пътувана бе от Ур Халдейски до Харан.Близо 800 километра разделяха двата града.И все пак Авраам не прилетя това разстояние,той не стигна до там с джип с четери водещи колела,нямаше автобуси и влакове.По всяка вероятност той пътува пеша или на камила.това бе трудно пътуване и все пак той пое по него.
По-късно Бог му говори отново.Този път призивът бе да напусне Харан.(Битие 12:1-4).
Наи-забележителното в тази история е може би,че Авраам бе на 75години,когато напусна Харан,за да тръгне към неизвестна земя.Във времето,когато повечето мъже се отпускат в люлеещия се стол,Авраам търсеше една нова земя,отдалечена на 800 километра.Нещо повече,явно все още бе мъж с удивителна издръжливост и вероятно можеше да се бие с мъже на половината на неговата възраст,и пак да надвие,но това не го правеше мъж.
Силата,ръстът,физиката и мускулите са част от образа на мъжествения тип,но не позволявай това да те заблуждава.Физическата сила може да те направи силен,но няма да те направи мъж.

ПЪТЕШЕСТВИЯТА ПО СВЕТА

Други гледат на мъжете от света-пътешествениците-като на истинския мъж.Но и това е само един възбуждаш мит.
Авраам наистина обикаляше тогавашния известен свят(Битие12:6) и живя близо до наи-малко 5 екзотични места:Сихем,Ветил,Хеврон,Вирсавее и Герар.Той пътува и до Египет.И все пак никъде Библията не посочва,че това го направи мъж.Всъщност сякаш винаги,когато Авраам се отдалечаваше много от Харан,той изпадаше в беда.
Битие 12:10-20 казва,че убеди Сара да казва,че му е сестра.Той съзнателно намисли план да измами египтяните,за да спаси собствената си кожа.С двуличието си Авраам си заслужи да бъде отведен до границата и „помолен „да не се връща повече.
Авраам не само опетни свидетелството си в Египет,но и по това време дойде и Агар като слугиня на Сара.Битие 16глава разкрива проблемите,до които доведе тази връзка.Авраам стана баща на детето на Агар,нарече го Исмаил и той стана(Исмаил) патриарх на арабската нация.По-късно стана баща на детето на Сара и го нарече Исаак,който стана патриарх на еврейската нация,на Израел.

В Герар(Битие20гл.) отновопремълча истината за Сара.Цар Авимелех върна Сара на Авраам,но не без строг упрек за поведениета му.Колко е тъжно,когато един езичник има законни основания да критикува вярващия.
Приключенията правят ли те мъж?Попитай Авраам.Те едва не го съсипаха.Не ,истинските мъже не са от света,които обикалят планетата и търсят приключения.Пътешествията по скоро носят изкушенията,които поставят на изпитание способностите на мъжа да бъде добър свидетел за Бога.

НЕОГРАНИЧЕНО БОГАТСТВО

Някой вярват,че дебелината на твоя портфейл или размера на банковата сметка определят мъжествеността.Но дали това е вярно?
Авраам беше богат бизнесмагнат.Днес той би попаднал в класациите за най-богатите мъже на годината в света.Битие 13глава показва,че той не само бе преуспяваш,но постоянно раширяваше земите си.Имаше много добитък,толкова,че нямаше достатъчно паша на животните,които той и племенника му притежаваха.В добавка към добитъка,бе собственик на едно добро съкровище от сребро и злато.Беше паралия наистина,но никъде в Библията не се посочва,че това го прави истински мъж.

Някои от най-великите мъже в историята са притежавали малко материално богатство.Джордж Уайтфийлд,известен с откритите си събрания и евангелизаторския си жар,веднъж казва:“Беден,но обогатяващ мнозина-това ще остане моето мото“.
Самият Исус не само нямаше разкошен апартамент,но Той нямаше къде да подслони главата Си(Матей21:20).Той не само не притежаваше огромни земи,но бе толкова беден,че взе назаем една лодка(Лука5:1-2),едно магаре(Матей21:2),една горница(марк14:14-15)и дори гробът, в който бе погребан ,не бе лично негов(Матея27:59-60).И все пак Той е най-великият човек на Земята,живял някога.

ДУМАТА С „П“

Ако мъжествеността не се измерва със сила,приключения или богатства,тогава с какво?Когато изучаваме Библията,отговорът,какво е нужно за истинския мъж,е ясен.
Авраам бе мъж,когото дори Бог нарече приятел.Ключът за мъжествеността на Авраам обаче не бе никой от повърхностните капани,които светът смята за толкова важна в неговото ПОКОРСТВО.
ПОКОРСТВОТО е трудно както за мъжете,така и за жените.На пръв поглед жените сякаш са по-чувствителни за духовните въпроси.Ако един от родителите ходи на църква,то вероятността е по-голяма това да е майката.В тази област мъжете имат по-голяма нужда да се развиват-покорството-особено онези,които искат да бъдат истински мъже.
Исус каза,че можем да имаме привилегията като Авраам.Всеки човек,който живее в покорство на волята на своя Небесен Отец,доказва,че е приятел на Бога и истински мъж.Исус каза на учениците Си:“Не ви наричам вече слуги,защото слугата не знае що върши господарят му,а вас наричам приятели,защото ви явявам всичко,що съм чул от Отца Си“(Йоан15:15).Но преди това Той посочи ясно каква е основата на това приятелство:“Вие сте Ми приятели,АКО ВЪРШИТЕ ОНОВА,КОЕТО ВИ ЗАПОВЯДВАМ“(стих 14,курсивът е на автора).
Според думите на самия Исус проверката кой е истински мъж е покорството.Джон Макартър младши пише:“Не подхвърляйте на Бога кокал любов,ако на него няма месо на покорство“.Исус казва в Йоан 14:21:“Който има Моите заповеди и ги пази,той Ме люби,ще бъде възлюбен от Отца Ми и Аз ще го възлюбя и ще явя Себе Си нему“.
Истинските мъже знаят,че покорството е знак на зрялост;непокорството е за онези,които са още деца.

ПОКОРСТВО ПРЕД ТРУДНОСТИТЕ

Само един истински мъж може да се справя със суровостта на покорството.Тук няма място за страхливци.Условията за покорството понякога са свързани с трудности и предизвикателства.И все пак покорството изисква да вършим задълженията си,дори ако се страхуваме от обстоятелствата.
Известния коментатор Александър Маккларън писа:“Ако вършим задълженията си,Бог ще се погрижи за обстоятелствата“.От нас не се изисква да се интересуваме от степента на трудност,от нас се изисква да се покоряваме.

ПОКОРСТВО ПРЕД ОБЪРКВАНЕТО

Освен това покорството изисква от нас да вършим задълженията си,дори когато не разбираме защо.Проповедника Филип Брукс казва:“Не разбираме Божията воля,но и се покоряваме;покоряваме се на Божията воля и тогава Той ни дава разбиране“.Много от нещата са трудни за разбиране,особено за мъжете в тези дни.Често казваме:“Ако бях на мястото на Бога,нямаше да постъпя така!“Но помнете двете аксиоми,които станаха известни чрез групите на алкохолиците:1) Има Бог: и 2) Ти не си Бог.

Ако искаш да бъдеш истински мъж,Божи мъж,мъж,който е приятел на Бога;твоята отговорност е да живееш така,както Бог желае и да му позволиш да се погрижи за всяко „защо“.Ти не си Бог,но без покорство към Него не си и истински мъж.
Когато слънцето грее и небето е синьо,е изкушаващо да градим живота си не според насоките на Божието Слово.Но идва ураган-и всеки ще премине през него.Само мъжете,които градят живота си според Божиите стандарти,ще преминат през него без проблеми.

УДРОУ КРОЛ




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене