Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: palomnik
Категория: Други
Прочетен: 602218
Постинги: 346
Коментари: 0
Гласове: 730
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Ако се интересувате от християнство, тук е информацията
2. Изкуство, наука, творчество
3. Животът такъв, какъвто аз го виждам
4. Моите интереси в областта на науката
5. Еврейска песен - "Ерусалим от злато"
6. Еврейска песен
7. За вас, младежи - чудесен български християнски сайт със списание
8. Внимание - за всички християни - интересен български християнски сайт - четете тук
9. Християнство Топ 10
10. Протестантство - портал
11. Манастири - информация
12. Секти - за да сме осведомени
13. Християнство.нет
14. Християнски тулбар
15. Православен богословски форум Логос
16. Моят молитвен кръг
17. Моята страница за контакти, въпроси и отговори в Yahoo
18. Ето християнска танцова трупа Инфюжън
19. Моята любима българска християнска певица от църква Ново поколение - Дани Грейпс
20. Всичко за Израел
21. Мак Хамънд - насоки в трудности, проповедник
22. Питър Вагнер - молитвено движение
23. Тук ще научите за библейския начин да управлявате парите си - Краун Министрис
24. Най-лесно достъпното, без изпити, но с диплома библейско училище, кореспондентски курс с видеоуроци, има го в България
25. Сайтът на човека без ръце и крака
26. Блогът на човека без ръце и крака
27. Нийл Андерсън - Свобода в Христа
28. Нийл Андерсън - основни точки в поучението
29. Нийл Андерсън - Демоничното обладаване и новият вид клинично освобождаване
30. Ако сте болни и не можете да посещавате църква
Постинг
25.10.2015 08:09 - Християнинът не може да бъде унил и нещастен
Автор: palomnik Категория: Други   
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.10.2015 17:31


http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=407

Монах Мойсей Светогорец се подвизава на Света Гора, Атон, близо тридесет и пет години. Той е иконописец, поет, критик и писател. Издал е 52 книги и е написал повече от 1000 статии. Неговите творения са превеждани и издавани в много страни по света. Заемал е поста Главен секретар на Свещения Кинотис в Света Гора. Близо двадесет и пет години е старец в колибата на св. Йоан Златоуст при скита „Св. вмчк. Пантелеймон" от манастира Кутлумуш.

image

Тежката икономическа криза, която преживява страната ни, представлява остър проблем на нашето време. Тази криза предизвиква крайна несигурност, тревожност, гняв, объркване, страх и безпокойство. Времената действително са тежки. И в тези условия християните са призвани да засвидетелстват изповядваната от тях вяра. Всичко се руши, изчезва безследно.

Богатите хора се поддават на уловки, раждат се множество проблеми, губи се равновесието, това води до алчност и насилие. Растат безработицата, несигурността, престъпността, беззаконието и мизерията. Всичко това ясно показва наличието на духовната леност и нищета у много хора. О, защо не съществуваше такова мощно цунами, което да може да изведе хората от този летаргичен сън, или пък да имаше такива земни трусове, които да могат да доведат хората до отрезвяване, до осъзнаване и отговорност за взиманите решения! Необходимо е отново се върнем към забравения оптимизъм, тайната надежда, загубената радост и така желания мир.

Зад човешката болка, горчивия опит, убийствената скръб се крие любящият поглед на Бога. Пробуждането от живот, отдаден на материални блага, пълен с удоволствия, благополучие и лични страсти, води човека до духовни познания, правилна визия, бдителност, освобождаване от мрачни безпокойства. У човека има скрит запас от вътрешни сили, които му дават възможност да не се огъва, да не се препъва, да не отстъпва, да не се отпуска, да не се поддава на отчаяние. Немислимо е християнинът да бъде разколебан, нервен, обезсърчен унил, нещастен и неблагодарен. Хората създават едно консуматорско общество на изобилие и ситост. Такова общество пропада до прекомерно поклонение на плътта. За съжаление, виждаме наличието на невероятна духовна апатия, прилагане на манипулации, потъване в тресавището на земните блага. Липсва желание за решително противопоставяне, промяна, покаяние. Именно поради това икономическата криза причинява толкова тежко напрежение. Никой не вижда в нея възможност за радикални промени.

Днес е настъпило време да проявим своята вяра, да преминем през изпитания, които са проверка за вярата на всеки от нас. Да имаме вяра не само на думи! Изкушенията, изпитанията, бурите проверяват истинността на нашето „верую". Болката води до заболяване. Но болката може да стане и добър лекар, придобил дълбок усет към болезненото, което ще го научи на състрадание. Болката действително може да смекчи сърцето на човека и да стане благословение за него, но тя може и да го ожесточи, и да се превърне в истинско изтезание и проклятие. Както хората казват, от горещите слънчеви лъчи крехкият восък се топи, а бетонът се втвърдява. Изключително важна е ролята на свободната воля на всеки човек.

Съществуват множество причини, поради които човек е длъжен да се бори упорито и непоколебимо. Няма място за отчаяние. Винаги е нужно търпение. Ние не сме единствените, които водим борба в живота. Във време на буря проличава дали е добър капитанът на кораба, както вярно казва нашият народ. Бурята, мълниеносните облаци, стихията ще отминат. Ние доста необмислено сме свърнали от пътя и сега е време благоразумно да се върнем към верния път, към въздържанието, към скромния живот. Кризата - това е възможност. Важна възможност.

www.agionoros.ru

Превод: Анжела ПЕТРОВА

 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене